onsdag den 14. maj 2008

23. og sidste opgave

Ja så er jeg endelig ved vejs ende, i hvert fald hvad angår 23 ting. Jeg har løst alle opgaverne, og er nu klar til mit sidste og opsummerende oplæg. Det har været et meget spændende og lærerigt forløb. Til tider har det været nemt, og til tider har det været hektisk fordi andre arbejdsopgaver har fået prioritet over opgaverne i 23 ting, men alt det er slut nu, for nu er 23 ting færdig, i hvert fald indtil vi skal starte med 23 ting 2. Ha ha, nu må vi se om det bliver. Jeg har hørt at nogen er ved at udvikle fortsættelsen, men det er ikke sikkert det bliver til noget, og hvis det er noget vi skal igennem her, så må det godt blive om langt tid fra nu.

Men tilbage til denne omgang af 23 ting. Nogle opgaver har været mere spændende end andre, nogle har været mere relevante, og nogen har væres supernemme, fordi det var ting jeg allerede brugte. Rss-feeds, podcasts, Wikipedia, Messenger og Youtube var jeg allerede ivrig bruger af, inden vi fik opgaverne i 23 ting, så de uger var ret nemme. Og det siger lidt sig selv, at det er ting jeg også vil blive ved med at bruge ivrigt fremover. Forskellen mht. Youtube og Wikipedia vil bare være, at jeg nu er oprettet som bruger, med alle de fordele det medfører. Mange af tingene var noget jeg allerede havde hørt om andre steder, men som jeg bare ikke havde fået taget mig sammen til at tjekke ud. Så i de tilfælde var 23 ting godt for mig, for nu skulle jeg lige pludselig bruge det og det endda mens jeg var på arbejde. Det var Flikr, LibraryThing, Second Life, Bibstream og blogs. I de fleste tilfælde blev jeg bekræftet i, at det var hjemmesider for mig. Jeg er sikker på, at jeg nok skal få lagt hele min samling af billeder og bøger ind på Flickr og LibraryThing. Jeg tvivler på, at jeg nogen sinde vil komme til at bruge Second Life og Bibstream. Jeg er ikke sikker på det med blogs. Jeg er overrasket overr, hvor nemt det har været for mig, at finde på noget at skrive, og jeg er især overrasket over længden på mine indlæg. Jeg har aldrig været god til det med at skrive, men det går jo fint her. Nu bliver udfordringen bare, at jeg pludselig selv skal finde på noget at skrive om. Resten af opgaverne var ting, jeg endnu ikke havde stiftet bekendtskab med før dette forløb. Nogle var mere spændende end andre, og der er også forskelligt potentiale i dem.

Tingene kan efter min mening også deles op i to grupper. De ting jeg vil bruge rent privat, og de ting jeg kan se potentiale i at bruge rent arbejdsmæssigt. I og med at dette har været et forløb lavet gennem mit arbejde, er det mest logisk at fokusere på, hvad jeg kan se muligheder i at bruge der. Blogs er helt klart noget der skal bruges på vores hjemmeside. Der er store fordele ved det, fordi lånerne på den måde kan komme i dialog med os. Rss kan bruges både som kommunikationsmåde ud til lånerne, men også som et værktøj til at holde sig selv ajour med hvad der sker derude. Messenger eller Googletalk er genialt til kommunikation medarbejderne imellem, og jeg bruger det allerede til at diskutere købslisterne med min medfagreferent. Det kan man også bruge som kommunikationsmulighed til lånerne. Wikis og GoogleDocs er begge brugbare til at arbejde med dokumenter på tværs af afdelinger osv osv. Jeg kunne fortsætte i det uendelige med fordelene ved de forskellige ting.

De 2 ting jeg nok er blevet mest overrasket er, Google og Deezer. Jeg havde indtil 233 ting kun brugt Google som en søgemaskine, og troede ikke der var mere at komme efter der. Pludselig opdager jeg alle de andre geniale ting Google kan. GoogleDocs, GoogleTalk, iGoogle og alle de andre tusinder af muligheder. Man forstår pludselig deres store udbredelse og popularitet. Deezer og egentlig også Last.fm var en ny verden for mig. Jeg var egentlig nok godt klar over, at man kunne høre musik på nettet uden at downloade, men ikke i det omfang. Jeg bruger mest Deezer, men den bliver til gengæld også brugt utrolig meget. Jeg elsker musik, og arbejder bedst med noget musik i ørerne. Der er disse sider geniale. Både fordi jeg altid har adgang til dem lige meget hvilken computer jeg sidder og arbejder ved, og fordi jeg selv kan have indflydelse på hvilken musik der bliver spillet. Normale radiostationer har et fastlagt program og tit med reklamer og belastende værter, og det slipper man helt for her.

Det eneste jeg synes der manglede i forløbet, var Facebook. Det er en side, der seriøst er ved at blive utrolig populær herhjemme. Man kan så spørge sig selv om det er Second Life om igen. Den bliver hypet op lige i starten og alle er med på vognen, men efter nyhedens interesse er forsvundet, så falder de fleste fra. Nu har jeg som tidligere skrevet selv tjekket Facebook ud, så det var fint nok.

Nå nu har jeg vist været igang længe nok om det. Alt i alt et skide godt forløb med gennemgang af mange spændende ting. Det var dejligt ligesom at få sagt, så nu skal du tjekke disse hjemmesider ud og det endda mere grundigt end jeg i nogen tilfælde ellers ville have gjort. Jeg glæder mig faktisk lidt til at se, hvad de andre biblioteker, der er ved at udvikle 23 ting 2 finder på at man ellers skal sættes ind i, og hvad der generelt sker med udviklingen af nettet i fremtiden. Som skrevet lidt tidligere, så er jeg ikke sikker på, om jeg ud over dette forløb bliver den store blogger, så hold ikke vejret efter nye indlæg på denne blog. Jeg skal først have gjort op med mig selv, om jeg rent faktisk har noget at skrive om udover 23 ting.

fredag den 2. maj 2008

Bibstream

Næst sidste opgave, sådan. Jeg havde allerede været inde og se en enkelt video inden denne opgave, men nu brugte jeg lidt længere tid på det, og prøvede at sætte mig lidt mere ind i hvordan siden fungerede. Sidst jeg var inde på Bibstream, så jeg et link til en video optaget på Thisted Gymnasium, som er mit gamle gymnasium. Jeg tænkte allerede den gang, at den kunne være sjov at se, men har ikke fået set den, før nu. Jeg startede med at søge den frem, og så både den men også andre film optaget i området, hvor jeg er vokset op. Det var ret sjovt.

Jeg kan godt se, at Bibstream kan noget, som Youtube ikke kan, og det er at man på Bibstream kan finde danske film. Det er klart en fordel. Jeg kunne dog godt have en mistanke om, at ligesom så mange andre virtuelle tilbud fra de danske biblioteker, så er det kun et fåtal der kender til denne side, og ved hvad den kan tilbyde. Jeg har personligt hørt om en side, der hedder Bibstream, men må indrømme, at jeg indtil for ganske nyligt ikke har brugt tid på at sætte mig ind i, hvad den side rent faktisk tilbød og kunne. Og hvis jeg som medarbejder på et dansk folkebibliotek ikke engang har vist hvad siden kunne, så kan vi da slet ikke forvente at den almindelige befolkning ved det.

Det er en udemærket side, men sådan som mit behov for at se video over nettet er lige nu, så tror jeg ikke det er en side, jeg vil komme til at bruge ret meget i fremtiden. Jeg er nok mere til Youtube.

Som en lille ekstra bemærkning kan jeg lige nævne, at jeg er blvet gjort opmærksom på endnu en måde, man kan pynte lidt på sin blog på. Der er mulighed for at sætte et diasshow ind som sideelement, og så vælge et eller andet som søgeord. Så vil den stå og konstant vise billeder, der rammer dette søgeord. Man kunne vælge solnedgang, som er standardindstillingen, men det er lidt kedelig. Jeg har valgt noget endnu mere pyntende, i hvert fald efter min mening: Johhny Depp. Mums det er noget der pynter. Der er jo uanede mængder af "pynt", hvis man tænker i disse baner, så problemet er nærmest at begrænse sig, og vælge en enkelt ud, eller at sætte flere diasshows ind. Sikke muligheder der findes.